לוגו

ההתאוששות העולמית מהקורונה, מלאי ומחירי האלומיניום בעולם והשפעתם על שוק חיפוי המבנים בישראל

ארנון כפיר

מתחילת הופעת COVID-19 הקורונה באפריל 2020,

אנחנו עדים לעליה תלולה ומהירה יחסית במחיר האלומיניום מרמות של 1,480$ לטון ועד כ- 2,300$ לטון. 

יש הסוברים כי המשפיעים העיקריים על העלייה בשיעור המתכות בכלל והלא ברזליות בפרט נבע בעיקר עכב מחסור בידיים עובדות, התייקרות השינוע בכלל וההובלות הימיות בפרט, מעצירה או הקטנה של תפוקות הייצור העולמי והתנהגות הספקולנטית בשוק שלא איחר לחזר אחרי מלאי החומרים הקיים.

אי הוודאות העולמית בחודשים הראשונים מאז פרוץ המגיפה והקטנת התפוקות גרמה להקטנה משמעותית ברמות המלאים אצל היצרנים והספקים. החוסר בחומר נגיש הורגש כמעט מיד לא רק בשוק המתכות אלא בכלל.

סין היא האחראית לביקוש הגדול ביותר למתכות ברזליות בעולם. סין בשנים האחרונות רכשה גם את הבעלות על הבורסה והמרכז העולמי למסחר במתכות תעשייתיות. מרכז הסחר הזה ידוע לנו יותר בכינויו: LME.

 לפיכך, מה שצפוי לקרות בשנה הבאה בסין ישפיע עד מאד על כלכלת כל העולם.

אז פה הבשורה לא הכי טובה משום, שסין שידעה לצאת מהראשונות ממשבר ה COVID-19 מדווחת על צפי צמיחה של יותר מ 2% בשנת 2021 כלומר מרבית וכמעט כל מה שהיא תייצר היא תצרוך בעצמה מה שכבר גורם לרמות ביקוש עולה בעולם כולו ומכאן לעליות מחירים,

חסרים במלאים וזמני אספקה ארוכים.

בישראל בתחילת הקורונה היו רמות מלאי מספיקות בכל הקשור לאלוקובונד, למתכות ברזליות ולא ברזליות כמו אלומיניום ונחושת עד אביב 2020. חוסר הוודאות לעתיד במשק הישראלי , העליה התלולה במחירי ההובלות והייבוא מחו"ל גרם ליבואנים לצמצם את רמות המלאים והחל מחודשי הקיץ המוקדמים 2020 אנחנו ערים לעליה במחירים של הפלדות הברזליות וגם בלא-ברזליות.

מה עושים בישראל כשהמחיר העולמי עולה והצרכן לא מסוגל לשלם יותר ? מציעים לו חומר אחר, זמין וזול יותר רק לא לאבד את המכירה!

בישראל כמו רק בישראל, יודעים למצוא פתרון מהיר לכל בעיה, אם יש מחסור בחומר-X נמצא לו חלופה - X1 או - Y ונשמע רבות את המשפט: "לא משנה, רק שיהיה דומה...."

יבואנים זריזים חיפשו ותרו אחרי מלאים של אלומיניום בגלילים או לוחות שניתן למכור כ FLAT כמו בעבר . ואכן, מספר ספקים מצאו חלופות שכאלו.

By Arnon Kfir September 15, 2024
במאמר זה נדון בחיפוי חזיתות וסיכוך גגות כשבחוץ חם ולח. נרצה לבדוק האם חומר האבץ הוא החומר המתאים ביותר כשחם ולח לקירוי גגות באבץ וחיפוי חזיתות באלמנטים מתועשים של אבץ. השפעות השינויים במזג האוויר בכלל ובישראל בפרט גורמות לפני שטח הגגות או הקירות החשופים לשמש להגיע בישראל למידת חום בטמפרטורות גבוהות של 70-90 מעלות. אני זוכר סרטון מ 2017 בו נראה בחור מיוקנעם מטגן ביצה על גג הרכב שלו בחודש יולי - זו כבראיננה קלישאה אתם יכול ים לעשות זאת בקלות במיוחד בחודשי הקיץ החמים, כמעט בכל מקום בישראל. אז מה נכון לעשות היום בבואך לתכנן ולבצע מבנה בו יש חיפוי קירות וסיכוך גג קל? ראשית חשוב שתדעו, שישנם חומרים לחיפוי וסיכוך שעמידותם בשינוי מזג האוויר פוגעת באיכות החומר ובציפוי בעיקר מדובר על פחים מצופים בצבע שאין לו מספיק גמישות או ששכבת ההגנה של האבץ אינה מספיקה או שהחומר רך מדיי או פלסטי מדיי והשפעות הטמפרטורה הגבוהות גורמות להפחתת יכולות מבניות של החומר. כשאנחנו לא לוקחים בחשבון את ההשפעות של הטמפרטורה בכלל ואת השפעות של השינויים בטמפרטורה בפרט אנחנו יכולים לטעות בבחירת חומרים ובבחירה לא נכונה של אלמנטים שלא יהיו מספיק גמישים, בעלי מקדם התפשטות מספיק והטולרנסיים לא יספיקו לשינויים. בשיטה של חזית מאווררת אנחנו מצליחים לדאוג שהחזית והגג יתאווררו. המרווח שנוצר בין הקיר למעטפת בין הגג לתשתית יאפשר בתכנון נכון לנייד את האוויר החם שנוצר בעיקר מקרינת השמש ובכך לשמור על הקרירות במבנה ולהנחית את השפעת קרינת השמש המחממת עד כמה שניתן. בטבע ישנם חומרים שונים בעלי תכונות הולכה, בליעה, ספיגה, גמישות וכ"ו כאשר לפלדות ולסגסוגות המתכת השונות יתרון בהכנת לוחות דקים יחסית שיאפשרו מחד אטימות למעבר מים ואור וגם יתאימו לחשיפה לטמפרטורות הגבוהות. 
By Arnon Kfir September 1, 2024
חיפויי קירות מאלמנטים מתכתיים החל כבר במאה ה 18. מאז ועד היום היו שינויים רבים הנוגעים בעיקר לסוג החומרים ולעמידותם לתנאי סביבה שונים. פחים גליים החלו לכסות גגות וקירות והם היו עשויים עופרת ופלדה דלת פחמן, חומרים שאפשרו את העיבוד של החומרים הללו וערגולם לפחים צורניים בקלות יחסית. גגות עופרת ואבץ רך מכסים גגות רבים ברחבי העולם ובאירופה בפרט. הפחים העשויים חומרים דיי טבעיים הפכו אט אט לחומרים מורכבים, עד שבשנות ה-70 למאה הקודמת יכולנו להבחין בקצב עולה של פיתוח בסגסוגות פלדה פחמניות וסגסוגות אלומיניום ששימשו יותר ויותר לסיכוך גגות וחיפוי קירות חיצוניים מעל מבני מתכת ומסגרות חרש. בשימוש באלומיניום התחלנו לראות פחים גליים כדוגמת 18/76 וגל 55/177 דמוי אזבסט יחד עם קסטות אלומיניום העשויות היו מאלומיניום בעובי של 2.0 מ"מ. בראשית המאה ה21 ובמהלך 17 השנים האחרונות אנחנו רואים קצב הולך ומתגבר של שליטה בשוק החיפוי בלוחות ACP – דהיינו אלומיניום מורכב aluminum composite panels. זהו חומר שיחד עם תוספת של מעכבי בעירה ופיתוח שיטות חדשניות לצביעה, בשלל גוונים וטקסטורות, הפך לחומר המוביל היום בשימוש בשוק החיפויים. לוחות Honeycomb (האניקומב) היום, אנחנו בפתחה של תקופת התחדשות נוספת - לוחות Honeycomb (האניקומב). מדובר בלוחות עמידים, זולים ואיכותיים שאני סבור שיהפכו עד מהרה למוצר המוביל החדש וזאת מכמה סיבות: הלוח החיצוני יכול להיות מסוגים שונים, החל מאלומיניום וכלה בפלדת קורטן מעובדת במלחים וחומצות. גודל הלוחות המתאפשר לשימוש כפלטה אחת הוא גדול בעשרות מונים מזה של ה ACP הלוח עמיד למשקל ורוחות בנתונים עדיפים על החלופות האחרות הלוח לא כולל ליבת פלסטיק או פולימר אחר, כך שאין את הבעייתיות שיש בלוחות ה- ACP הקצב ההולך וגובר של הקמת מפעלי ייצור במזרח בעיקר, מוזיל את מחירי הרכישה והופך חלופה זו ליותר ויותר אטרקטיבית כלכלית יחסית ללוחות ה ACP אדריכלים מובילים בחו"ל וגם בישראל כבר גילו את החומר ושילובו בעוד ועוד מבנים זה רק עניין של זמן.
Share by: