לוגו

חיפוי קירות חוץ באלוקובונד HPL ופייבר צמנט למבני תעשיה ומבנים ציבוריים

ארנון כפיר

לפני שנים בניית מבנה תעשייה כלל לא לקחה בחשבון את נושא העיצוב, כי המטרה היחידה הייתה ליצור מבנה כמה שיותר פונקציונאלי. היום, לעומת זאת, הדברים השתנו. בימינו, בין אם מדברים על בניית מבני תעשייה ובין אם מדברים על בניית משרדים או בתים פרטיים – לעיצוב, יש משמעות. לכן ברור מדוע ניתן לראות כל כך הרבה שינויים ותמורות שחלו בתחום של חיפויי-החוץ ובהחלט יש לקחת זאת בחשבון כשרוצים לבנות מבנה תעשייה חדש. אם את אותו מבנה אפשר לעשות גם יפה ומעוצב, אז למה לא? חיפוי של אלוקובונד או HPL או פייברצמנט. החיפויים הוא תחום שתמיד מתפתח ושיש בו היום ויהיו בו גם מחר חידושים ואפשרויות מגוונות של חומרים, צבעים ויתרונות, כך שכדאי לתת על הנושא הזה את הדעת.


איזה חיפויים לקירות חוץ קיימים היום? 

חשכפי שהודגש, התחום של חיפוי קירות חוץ כולל בתוכו לא מעט אפשרויות בימינו, כמו לדוגמה: פייבר צמנט, לוחות HPL או חיפוי אלומיניום או אלוקובונד. מה שחשוב להקפיד עליו בחיפוי קירות חוץ הוא נושא איכות החומרים ועמידותם בתנאי מזג האוויר, הסביבה בכלל וההשפעה של גורמי הקורוזיה הסביבתית בפרט כמו למשל הקרבה לים או הקרבה למפעלים מזהמים או מקורות מים וכד'.

 שמדברים על חומרים איכותיים ועמידים מתכוונים בעיקר לחומרים המבוססים על: אלומיניום על רבדיו השונים כמו אלוקובונד למשל או לוחות אבץ, HPL או לוחות פייברצמנט הם המתאימים ביותר למשימה. העניין הוא שהחיפוי החיצוני של הקירות, בניגוד לחיפוי הפנימי, צריך לעמוד בתנאי מזג אוויר לא פשוטים כמו לחות, קור, גשם ולפעמים גם שמש ישירה ולכן חשוב גם שהאלמנטים יהיו מורכבים נכון מתחילה וקלים לתחזוקה. לכן יש משמעות אדירה לשאלה האם החומר עמיד לקורוזיה ולשאר תופעות הטבע האפשרויות, כי מה הטעם להתקין חומר שלא יחזיק מעמד לאורך זמן?


חיפוי למבני תעשיה ומבני ציבור

בין אם מדובר במפעל, מרלו"ג , מרכז הפצה , מבנה משרדים או אולם ספורט – חיפוי קירות חוץ ייתן לכם את המראה הרצוי למבנה שלכם. היתרון הגדול בחיפוי קירות חוץ, מלבד העמידות, הוא נושא האסתטיקה. חיפוי קירות חוץ מסתיר את כל הכבלים, גופי המזגנים וצנרות חוץ של המבנה ומאפשר לקבל מעטפת נקיה וחלקה. וכמובן שהיא יכולה להיות גם צבעונית.

כשמדובר על מבנה תעשיה, מרלו"ג או מרכז הפצה בו יש חשיבות לשמירה על טמפרטורה פנים הבניין או ישנה דרישה לחיפוי חוץ עם מקדם הגנה תרמית גבוהה כמו במקרה של חדרי קירור למשל, אז ניתן כמובן לשלב את חיפוי החוץ המיוחדים הללו במערכות הכוללות בידוד תרמי וגם אקוסטי כשנדרש.

עד כמה אופן ההתקנה חשוב ?

לכל סוג חיפוי כמו : אלוקובונד, HPL, פייבר צמנט או חיפוי אלומיניום ישנם הנחיות ודגשים קצת שונים אחד מהשני בהתייחס לשיטת ההתקנה. בעקרון, כל שיטות החיפוי של מערכת קיר מאוורר משתמשות במערכת קונסטרוקציה מתווכת בין מישור הקיר למישור החיפוי. למרווח זה ישנם יתרונות תרמיים ואקוסטיים (ראה מאמר נפרד בעניין זה) .

ישנה חשיבות רבה מאד ביישום נכון של מערכת התליה , הקונסטרוקציה המתווכת משום שיישום לא נכון שלה עשוי לגרום להתנתקויות של לוחות חיפוי, סדיקה או עיוות בפני המישוריות של החיפוי.



פרטי גמר פלשונגים, קרניזים ,ספים וגליפים

בוודאי כל אחד מכם ראה אלמנטים המתנתקים מהבניין בזמן רוח , או חלקי פח תלויים להם באופן עקום ומעוות על חזית בניין . למניעה של התנתקות של אלמנטים ממישור חיפוי הקירות בין אם זה עשוי מפח, אלומיניום, HPL או פייבר צמנט יש לדאוג לחבר את האלמנטים נכון למערכת כולה . רוצה לקרוא עוד על זה? ,יש מאמר נוסף בקובץ המאמרים באתר בשם: למה קרניזים מתנתקים?


 


חיפוי בצבעים שונים

אם חשבתם לרגע שכיון שמדובר על אלומיניום וכיוון שהחומר צריך להיות עמיד זה אומר שהוא לא יהיה יפה, כדאי שתדעו שאתם טועים. בימינו עבודות חיפוי קירות חוץ היא אומנות לכל דבר וניתן לראות זאת בלא מעט מבנים קיימים שכולנו מכירים ורגילים לעבור על ידם בחיי היום יום שלנו. יש היום עיצובים חדשניים בתחום של חיפוי קירות חוץ שכן בימינו אפשר לבחור חיפוי בכל צבע, גודל או צורה. משמעות הדברים היא שאם גם אתם עמלים היום על בניית מבנה תעשייה, מרלו"ג או על בניית המשרדים החדשים שלכם, כדאי יהיה לתת את הדעת על בחירת החיפוי המושלם. חיפוי יפה ומעוצב מוסיף לערך המבנה כולו ולכן זה שווה את ההשקעה שלכם.


במאמר זה לא דנתי בהשפעות איכות חומר הגלם, אני מבקש לצאת מהנחה שהחומרים המיושמים הם אלו שאושרו עי מהנדס המזמין והמפקח ואינם נחותים מדרישות תק"י.


הכותב הוא: ארנון כפיר - מהנדס, מומחה בתחום סיכוך גגות ומעטפת בבניינים , עורך בוררויות הנדסיות וחוות דעת מקצועיות לבית המשפט , רשום ברשימת מומחי - בית המשפט. 

By Arnon Kfir September 15, 2024
במאמר זה נדון בחיפוי חזיתות וסיכוך גגות כשבחוץ חם ולח. נרצה לבדוק האם חומר האבץ הוא החומר המתאים ביותר כשחם ולח לקירוי גגות באבץ וחיפוי חזיתות באלמנטים מתועשים של אבץ. השפעות השינויים במזג האוויר בכלל ובישראל בפרט גורמות לפני שטח הגגות או הקירות החשופים לשמש להגיע בישראל למידת חום בטמפרטורות גבוהות של 70-90 מעלות. אני זוכר סרטון מ 2017 בו נראה בחור מיוקנעם מטגן ביצה על גג הרכב שלו בחודש יולי - זו כבראיננה קלישאה אתם יכול ים לעשות זאת בקלות במיוחד בחודשי הקיץ החמים, כמעט בכל מקום בישראל. אז מה נכון לעשות היום בבואך לתכנן ולבצע מבנה בו יש חיפוי קירות וסיכוך גג קל? ראשית חשוב שתדעו, שישנם חומרים לחיפוי וסיכוך שעמידותם בשינוי מזג האוויר פוגעת באיכות החומר ובציפוי בעיקר מדובר על פחים מצופים בצבע שאין לו מספיק גמישות או ששכבת ההגנה של האבץ אינה מספיקה או שהחומר רך מדיי או פלסטי מדיי והשפעות הטמפרטורה הגבוהות גורמות להפחתת יכולות מבניות של החומר. כשאנחנו לא לוקחים בחשבון את ההשפעות של הטמפרטורה בכלל ואת השפעות של השינויים בטמפרטורה בפרט אנחנו יכולים לטעות בבחירת חומרים ובבחירה לא נכונה של אלמנטים שלא יהיו מספיק גמישים, בעלי מקדם התפשטות מספיק והטולרנסיים לא יספיקו לשינויים. בשיטה של חזית מאווררת אנחנו מצליחים לדאוג שהחזית והגג יתאווררו. המרווח שנוצר בין הקיר למעטפת בין הגג לתשתית יאפשר בתכנון נכון לנייד את האוויר החם שנוצר בעיקר מקרינת השמש ובכך לשמור על הקרירות במבנה ולהנחית את השפעת קרינת השמש המחממת עד כמה שניתן. בטבע ישנם חומרים שונים בעלי תכונות הולכה, בליעה, ספיגה, גמישות וכ"ו כאשר לפלדות ולסגסוגות המתכת השונות יתרון בהכנת לוחות דקים יחסית שיאפשרו מחד אטימות למעבר מים ואור וגם יתאימו לחשיפה לטמפרטורות הגבוהות. 
By Arnon Kfir September 1, 2024
חיפויי קירות מאלמנטים מתכתיים החל כבר במאה ה 18. מאז ועד היום היו שינויים רבים הנוגעים בעיקר לסוג החומרים ולעמידותם לתנאי סביבה שונים. פחים גליים החלו לכסות גגות וקירות והם היו עשויים עופרת ופלדה דלת פחמן, חומרים שאפשרו את העיבוד של החומרים הללו וערגולם לפחים צורניים בקלות יחסית. גגות עופרת ואבץ רך מכסים גגות רבים ברחבי העולם ובאירופה בפרט. הפחים העשויים חומרים דיי טבעיים הפכו אט אט לחומרים מורכבים, עד שבשנות ה-70 למאה הקודמת יכולנו להבחין בקצב עולה של פיתוח בסגסוגות פלדה פחמניות וסגסוגות אלומיניום ששימשו יותר ויותר לסיכוך גגות וחיפוי קירות חיצוניים מעל מבני מתכת ומסגרות חרש. בשימוש באלומיניום התחלנו לראות פחים גליים כדוגמת 18/76 וגל 55/177 דמוי אזבסט יחד עם קסטות אלומיניום העשויות היו מאלומיניום בעובי של 2.0 מ"מ. בראשית המאה ה21 ובמהלך 17 השנים האחרונות אנחנו רואים קצב הולך ומתגבר של שליטה בשוק החיפוי בלוחות ACP – דהיינו אלומיניום מורכב aluminum composite panels. זהו חומר שיחד עם תוספת של מעכבי בעירה ופיתוח שיטות חדשניות לצביעה, בשלל גוונים וטקסטורות, הפך לחומר המוביל היום בשימוש בשוק החיפויים. לוחות Honeycomb (האניקומב) היום, אנחנו בפתחה של תקופת התחדשות נוספת - לוחות Honeycomb (האניקומב). מדובר בלוחות עמידים, זולים ואיכותיים שאני סבור שיהפכו עד מהרה למוצר המוביל החדש וזאת מכמה סיבות: הלוח החיצוני יכול להיות מסוגים שונים, החל מאלומיניום וכלה בפלדת קורטן מעובדת במלחים וחומצות. גודל הלוחות המתאפשר לשימוש כפלטה אחת הוא גדול בעשרות מונים מזה של ה ACP הלוח עמיד למשקל ורוחות בנתונים עדיפים על החלופות האחרות הלוח לא כולל ליבת פלסטיק או פולימר אחר, כך שאין את הבעייתיות שיש בלוחות ה- ACP הקצב ההולך וגובר של הקמת מפעלי ייצור במזרח בעיקר, מוזיל את מחירי הרכישה והופך חלופה זו ליותר ויותר אטרקטיבית כלכלית יחסית ללוחות ה ACP אדריכלים מובילים בחו"ל וגם בישראל כבר גילו את החומר ושילובו בעוד ועוד מבנים זה רק עניין של זמן.
Share by: