מתוקף היותי יועץ מעטפת ואלומיניום מומחה בתחום ומגיש חו"ד הנדסיות בתחום הבניה ובבתי המשפט בישראל, התבקשתי ע"י מהנדס אחד מחברות הבניה הוותיקות בישראל, חברה שמתמחה בתחום הציבורי והמסחרי ליתן חוות דעתי המקצועית בשאלה: באיזה סוג התקנה מומלץ להשתמש בעבודות חיפוי HPL בישראל בכלל ומבנים נמוכים כמו גני - ילדים וביה"ס בפרט.
בהמלצות היצרנים אנחנו מוצאים 3 שיטות התקנה עיקריות:
על גבי קונסטרוקציה מתווכת שעשויה מפרופילים מאלומיניום המחוברים למסד הקירות על פי הנחיות המהנדס מחברים את לוחות ה HPL באמצעות ברגים ייעודיים ל HPL או מסמרות מתאימות.
הברגים או המסמרות בשיטה זו נראים לעין ובעניין הנראות ניתן כמובן ליישם ברגים עם מכסים צבועים או ברגים /מסמרות צבועים לגוון הלוח או גוון אחר הכל לבחירת האדריכל.
על גבי קונסטרוקציה מתווכת שעשויה מפרופילים מאלומיניום המחוברים למסד הקירות על פי הנחיות המהנדס מחברים את לוחות ה HPL באמצעות מערכת אלומיניום העשויה ממחברים ייעודיים ופסי התקנה המאפשרים תליה סמויה.
החיבור של הלוח למערכת התליה נעשה מצידו האחורי של הלוח באמצעות מחבר מיוחד – דיבל שמוכנס בצידו האחורי של הלוח באמצעות קידוח מאד מדוויק, שנדרש לביצוע במפעל באמצעות מכונת CNC.
העובי הנדרש של הלוח
לא יפחת מ 8.0 מ"מ
הברגים שמותאמים לאינסרט הם ברגים ייעודיים.
על גבי קונסטרוקציה מתווכת שעשויה מפרופילים מאלומיניום המחוברים למסד הקירות על פי הנחיות המהנדס מחברים את לוחות ה HPL בשיטת ההדבקה על הקונסטרוקציה הנושאת.
לוחות ה HPL חייבים בטווח תנועה, תנועה זו נוצרת עכב הפרשי הטמפרטורה וההשפעה על הקונסטרוקציה הנושאת והלוחות. לכל שיטת התקנה יש טווחי התפשטות שעל המתכנן לקחת בחשבון במתן ההנחיות למבצע. במידה ולא עושים תכנון מקדים "מחשבה לפני מעשה" נהיה צפויים למצוא חיש מהר כשלים- ביצוע אותם כבר הספקתי למצוא, לראות בשנים האחרונות בהרבה מדיי אתרים. כשלים, שמתבטאים בעיוות של הלוחות, התנתקות של ניטים, נפילה של לוחות מהקירות ועוד. לפיכך, בנוסף להנחיות המהנדס יש לשמור בזמן ההתקנה על טווחי התפשטות ומרווחים בין הלוחות והקונסטרוקציה.
חיפוי קירות פנים בלוחות: HPL , ניתן לעשות בתיאום עם המהנדס האחראי בעובי של 6.0 מ"מ מאחת מהשיטות אותן תיארתי מעלה , יש חיפוי דומה בלוחות HPL דקיקים של 3.0 מ"מ איתם ניתן לחפות דלתות, או על מצע-עץ נושא בחלקי הבניין שאינם חשופים לשמש ישירה כמו לוביים או מסדרונות, מבואה של מעליות וכד' .
לחיפוי חוץ בהתקנה גלויה או בהתקנה סמויה בהדבקה העובי המינימלי יהיה 6.0 מ"מ וגם אז הלוח חייב להיות לוח HPL שכולל הגנה מוגברת ! ל UV ולעמידות אש לפי ת"י 755.
לחיפוי לוחות HPL בהתקנה סמויה באמצעות קונסטרוקציה ייעודית – נדרש עובי לוח שלא יפחת מ -8 מ"מ ולפי חלק מהיצרנים עובי מינימלי של 10 מ"מ . העובי יקבע על פי שיטת האינסרט האחורי (קייל או SFS)
שאלה נפוצה שעולה היא מהו סוג ההתקנה המתאים ביותר בישראל ללוחות ה-PHL.
מניסיוני, נכון לסוף שנת 2022 כאשר בישראל עדיין אין תק"י לקירות שכאלו ומהכרותיי פרויקטים מוצלחים ופרויקטים מוצלחים פחות ועד שלא תוסדר התקינה וילמדו ההנחיות ע"י המתכננים והמתקינים אני נוהג להמליץ על יישום של שיטת ההתקנה הגלויה באמצעות ברגים ייעודיים או מסמרות- נכונות !!!
המלצה זו נוגעת בעיקר נוכח ניסיוני בפרויקטים שבהם נתגלו כשלים ובעיקר כשמדובר על מקומות חמים ו/או חזיתות הסובלות שמש ישירה כמו חזיתות מערב/דרום למשל.
האם ההתקנה בהדבקה – כשיטה לחיבור סמוי מומלצת?
לעניות דעתי, שיטת ההדבקה של לוחות HPL לקונסטרוקציה נכונה עבור חיפוי פנים כמו מעבדות, בתי-חולים, לוביים של מבנים ובכל המקומות בהם אין חשיפה ישירה לשמש או מקור חום.
לחיפוי חוץ הייתי נזהר מיישום בהדבקה כשיטה להתקנה סמויה.
האם ההתקנה באמצעות אינסרטים אחוריים ומערכת פילוס נסתרת
מתאימה כשיטה לחיבור סמוי של לוחות HPL - חוץ בישראל?
השיטה הזו טובה ושכיחה באירופה אבל דורשת תנאים מקדימים כמו:
האם שיטת ההתקנה הסמויה בתלייה מתאימה לבניינים נמוכים וכאלו שיש גישה ישירה ללוחות?
האם שיטת ההתקנה הסמויה בתלייה מתאימה לבניינים נמוכים וכאלו שיש גישה ישירה ללוחות ?
לא הייתי ממליץ ליישם חיפוי של: HPL בשיטה זו בבניינים בהם יש מגע ישיר בין האדם ללוחות החוץ, בשיטה זו הלוחות תלויים ולא מקובעים כך, שניתן להזיזם ממקומם מה שקצת ונדלים ושובבות יכול לגרום לנזק ואף בפגיעה בסובבים.
לסיכום, מכל האמור לעיל ניתן לדעתי להסיק כי תשובתי לשאלתכם האם בפרויקט אשכול גנים גדול השיטה לחיבור נסתר של לוחות HPL מגובה +0.0 בו קיימת גם גישה ישירה של התלמידים ללוחות התקנה באמצעות הדבקה תהיה החלטה /בחירה נכונה- תשובתי מניסיוני היא שלא.
השיטה הנכונה יותר לחיפוי סמוי היא באמצעות קונס' ייעודית ,הגדלת עובי הלוח ל 8.0 או 10 מ"מ, עיבוד של הלוחות בטרם ההרכבה באמצעים טכנולוגיים מתקדמים כמו מכונת CNC תהיה עדיפה כאלטרנטיבה לחיפוי סמוי.
בכל מקרה כשמדובר על מבנה בכלל וכזה כמו גן ילדים, שיש לילדים נגישות ללוחות ה HPL,
הייתי ממליץ ליישם חיפוי לוחות HPL המתאימים לתנאי-חוץ בשיטת החיבור הגלוי ובשימוש נכון ! של ברגים- ייעודיים או מסמרות.
תודה שיצרתם איתנו קשר, אנו נחזור אליכם בהקדם האפשרי
אופס, קרתה שגיאה
אנא נסו שנית.
נבנה ב-❤️ ע״י דיגיטל מטאדור שיווק ופיתוח