לוגו

חיפוי קירות בלוחות HPL

ארנון כפיר

מתוקף היותי יועץ מעטפת ואלומיניום מומחה בתחום ומגיש חו"ד הנדסיות בתחום הבניה ובבתי המשפט בישראל, התבקשתי ע"י מהנדס אחד מחברות הבניה הוותיקות בישראל, חברה שמתמחה בתחום הציבורי והמסחרי ליתן חוות דעתי המקצועית בשאלה: באיזה סוג התקנה מומלץ להשתמש בעבודות חיפוי HPL בישראל בכלל ומבנים נמוכים כמו גני - ילדים וביה"ס בפרט.

בהמלצות היצרנים אנחנו מוצאים 3 שיטות התקנה עיקריות:

  • שיטת ההתקנה הגלויה.
  • שיטת ההתקנה הסמויה באמצעות קונסטרוקציה לתלייה בחיבורים סמויים מהעין.
  • שיטת התקנה סמויה שהלוחות מודבקים לקונס' הנושאת.


שיטת ההתקנה הגלויה

על גבי קונסטרוקציה מתווכת שעשויה מפרופילים מאלומיניום המחוברים למסד הקירות על פי הנחיות המהנדס מחברים את לוחות ה HPL באמצעות ברגים ייעודיים ל HPL או מסמרות מתאימות.

הברגים או המסמרות בשיטה זו נראים לעין ובעניין הנראות ניתן כמובן ליישם ברגים עם מכסים צבועים או ברגים /מסמרות צבועים לגוון הלוח או גוון אחר הכל לבחירת האדריכל.

בורג TOREX
מסמרה ל-HPL


שיטת ההתקנה הסמויה - בתלייה

על גבי קונסטרוקציה מתווכת  שעשויה מפרופילים מאלומיניום  המחוברים למסד הקירות על פי הנחיות המהנדס מחברים את לוחות ה HPL באמצעות מערכת אלומיניום העשויה ממחברים ייעודיים ופסי התקנה המאפשרים תליה סמויה.
החיבור של הלוח למערכת התליה נעשה מצידו האחורי של הלוח באמצעות מחבר מיוחד – דיבל שמוכנס בצידו האחורי של הלוח באמצעות קידוח מאד מדוויק, שנדרש לביצוע במפעל באמצעות מכונת CNC.
העובי הנדרש של הלוח
לא יפחת מ 8.0 מ"מ 
הברגים שמותאמים לאינסרט הם ברגים  ייעודיים.

הבורג הייעודי

שיטת ההתקנה הסמויה – בהדבקה

על גבי קונסטרוקציה מתווכת  שעשויה מפרופילים מאלומיניום  המחוברים למסד הקירות על פי הנחיות המהנדס מחברים את לוחות ה HPL  בשיטת ההדבקה על הקונסטרוקציה הנושאת.

בשיטת ההדבקה על הקונסטרוקציה הנושאת
טווח תנועה בלוחות PHL

לוחות ה HPL חייבים בטווח תנועה, תנועה זו נוצרת עכב הפרשי הטמפרטורה וההשפעה על הקונסטרוקציה הנושאת והלוחות. לכל שיטת התקנה יש טווחי התפשטות שעל המתכנן לקחת בחשבון במתן ההנחיות למבצע. במידה ולא עושים תכנון מקדים "מחשבה לפני מעשה"  נהיה צפויים למצוא חיש מהר כשלים- ביצוע אותם כבר  הספקתי למצוא, לראות בשנים האחרונות בהרבה מדיי אתרים. כשלים, שמתבטאים בעיוות של הלוחות, התנתקות של ניטים, נפילה של לוחות מהקירות ועוד. לפיכך, בנוסף להנחיות המהנדס יש לשמור בזמן ההתקנה על טווחי התפשטות ומרווחים בין הלוחות והקונסטרוקציה.

עובי הלוחות

חיפוי קירות פנים בלוחות: HPL , ניתן לעשות בתיאום עם המהנדס האחראי בעובי של 6.0 מ"מ מאחת מהשיטות אותן תיארתי מעלה , יש חיפוי דומה בלוחות HPL דקיקים של 3.0 מ"מ איתם ניתן לחפות דלתות, או על מצע-עץ נושא בחלקי הבניין שאינם חשופים לשמש ישירה כמו לוביים או מסדרונות, מבואה של מעליות וכד' .

לחיפוי חוץ בהתקנה גלויה או בהתקנה סמויה בהדבקה העובי המינימלי יהיה 6.0 מ"מ וגם אז הלוח חייב להיות לוח HPL שכולל הגנה מוגברת ! ל UV ולעמידות אש לפי ת"י 755.

לחיפוי לוחות HPL בהתקנה סמויה באמצעות קונסטרוקציה ייעודית – נדרש עובי לוח שלא יפחת מ -8 מ"מ ולפי חלק מהיצרנים עובי מינימלי של 10 מ"מ . העובי יקבע על פי שיטת האינסרט האחורי (קייל או SFS)

סוג ההתקנה המתאים לישראל

שאלה נפוצה שעולה היא מהו סוג ההתקנה המתאים ביותר בישראל ללוחות ה-PHL.

מניסיוני, נכון לסוף שנת 2022 כאשר בישראל עדיין אין תק"י לקירות שכאלו ומהכרותיי פרויקטים מוצלחים ופרויקטים מוצלחים פחות ועד שלא תוסדר התקינה וילמדו ההנחיות ע"י המתכננים והמתקינים אני נוהג להמליץ על יישום של שיטת ההתקנה הגלויה באמצעות ברגים ייעודיים או מסמרות- נכונות !!!

 המלצה זו נוגעת בעיקר נוכח ניסיוני בפרויקטים שבהם נתגלו כשלים ובעיקר כשמדובר על מקומות חמים ו/או חזיתות הסובלות שמש ישירה כמו חזיתות מערב/דרום למשל.

האם ההתקנה בהדבקה – כשיטה לחיבור סמוי מומלצת?

לעניות דעתי, שיטת ההדבקה של לוחות HPL לקונסטרוקציה נכונה עבור חיפוי פנים כמו מעבדות, בתי-חולים, לוביים של מבנים ובכל המקומות בהם אין חשיפה ישירה לשמש או מקור חום.

לחיפוי חוץ הייתי נזהר מיישום בהדבקה כשיטה להתקנה סמויה.

האם ההתקנה באמצעות אינסרטים אחוריים ומערכת פילוס נסתרת

מתאימה כשיטה לחיבור סמוי של לוחות HPL - חוץ בישראל?

השיטה הזו טובה ושכיחה באירופה אבל דורשת תנאים מקדימים כמו:

  • מפעל ייצור ללוחות HPL עם מכונת CNC+ כלי קידוח יעודים לאינסרט הנבחר .
  • מערכת תכנון – ייעודית לעיבוד לוחות HPL.
  • מערכת קונסטרוקציה מתווכת הכוללת פרופילים ייעודיים לשיטה זו.
  • לוחות HPL בעובי של 8.0 מ"מ לפחות, מוגנים ל UV ומתאימים לת"י 755/921 .


האם שיטת ההתקנה הסמויה בתלייה מתאימה לבניינים נמוכים וכאלו שיש גישה ישירה ללוחות?

האם שיטת ההתקנה הסמויה בתלייה מתאימה לבניינים נמוכים וכאלו שיש גישה ישירה ללוחות ?

לא הייתי ממליץ ליישם חיפוי של: HPL בשיטה זו בבניינים בהם יש מגע ישיר בין האדם ללוחות החוץ, בשיטה זו הלוחות תלויים ולא מקובעים כך, שניתן להזיזם ממקומם מה שקצת ונדלים ושובבות יכול לגרום לנזק ואף בפגיעה בסובבים.

לסיכום, מכל האמור לעיל ניתן לדעתי להסיק כי תשובתי לשאלתכם האם בפרויקט אשכול גנים גדול השיטה לחיבור נסתר של לוחות HPL מגובה +0.0 בו קיימת גם גישה ישירה של התלמידים ללוחות התקנה באמצעות הדבקה תהיה החלטה /בחירה נכונה- תשובתי מניסיוני היא שלא.

השיטה הנכונה יותר לחיפוי סמוי היא באמצעות קונס' ייעודית ,הגדלת עובי הלוח ל 8.0 או 10 מ"מ, עיבוד של הלוחות בטרם ההרכבה באמצעים טכנולוגיים מתקדמים כמו מכונת CNC תהיה עדיפה כאלטרנטיבה לחיפוי סמוי.


בכל מקרה כשמדובר על מבנה בכלל וכזה כמו גן ילדים, שיש לילדים נגישות ללוחות ה HPL, 

הייתי ממליץ ליישם חיפוי לוחות HPL המתאימים לתנאי-חוץ בשיטת החיבור הגלוי ובשימוש נכון ! של ברגים- ייעודיים או מסמרות. 

By Arnon Kfir September 15, 2024
במאמר זה נדון בחיפוי חזיתות וסיכוך גגות כשבחוץ חם ולח. נרצה לבדוק האם חומר האבץ הוא החומר המתאים ביותר כשחם ולח לקירוי גגות באבץ וחיפוי חזיתות באלמנטים מתועשים של אבץ. השפעות השינויים במזג האוויר בכלל ובישראל בפרט גורמות לפני שטח הגגות או הקירות החשופים לשמש להגיע בישראל למידת חום בטמפרטורות גבוהות של 70-90 מעלות. אני זוכר סרטון מ 2017 בו נראה בחור מיוקנעם מטגן ביצה על גג הרכב שלו בחודש יולי - זו כבראיננה קלישאה אתם יכול ים לעשות זאת בקלות במיוחד בחודשי הקיץ החמים, כמעט בכל מקום בישראל. אז מה נכון לעשות היום בבואך לתכנן ולבצע מבנה בו יש חיפוי קירות וסיכוך גג קל? ראשית חשוב שתדעו, שישנם חומרים לחיפוי וסיכוך שעמידותם בשינוי מזג האוויר פוגעת באיכות החומר ובציפוי בעיקר מדובר על פחים מצופים בצבע שאין לו מספיק גמישות או ששכבת ההגנה של האבץ אינה מספיקה או שהחומר רך מדיי או פלסטי מדיי והשפעות הטמפרטורה הגבוהות גורמות להפחתת יכולות מבניות של החומר. כשאנחנו לא לוקחים בחשבון את ההשפעות של הטמפרטורה בכלל ואת השפעות של השינויים בטמפרטורה בפרט אנחנו יכולים לטעות בבחירת חומרים ובבחירה לא נכונה של אלמנטים שלא יהיו מספיק גמישים, בעלי מקדם התפשטות מספיק והטולרנסיים לא יספיקו לשינויים. בשיטה של חזית מאווררת אנחנו מצליחים לדאוג שהחזית והגג יתאווררו. המרווח שנוצר בין הקיר למעטפת בין הגג לתשתית יאפשר בתכנון נכון לנייד את האוויר החם שנוצר בעיקר מקרינת השמש ובכך לשמור על הקרירות במבנה ולהנחית את השפעת קרינת השמש המחממת עד כמה שניתן. בטבע ישנם חומרים שונים בעלי תכונות הולכה, בליעה, ספיגה, גמישות וכ"ו כאשר לפלדות ולסגסוגות המתכת השונות יתרון בהכנת לוחות דקים יחסית שיאפשרו מחד אטימות למעבר מים ואור וגם יתאימו לחשיפה לטמפרטורות הגבוהות. 
By Arnon Kfir September 1, 2024
חיפויי קירות מאלמנטים מתכתיים החל כבר במאה ה 18. מאז ועד היום היו שינויים רבים הנוגעים בעיקר לסוג החומרים ולעמידותם לתנאי סביבה שונים. פחים גליים החלו לכסות גגות וקירות והם היו עשויים עופרת ופלדה דלת פחמן, חומרים שאפשרו את העיבוד של החומרים הללו וערגולם לפחים צורניים בקלות יחסית. גגות עופרת ואבץ רך מכסים גגות רבים ברחבי העולם ובאירופה בפרט. הפחים העשויים חומרים דיי טבעיים הפכו אט אט לחומרים מורכבים, עד שבשנות ה-70 למאה הקודמת יכולנו להבחין בקצב עולה של פיתוח בסגסוגות פלדה פחמניות וסגסוגות אלומיניום ששימשו יותר ויותר לסיכוך גגות וחיפוי קירות חיצוניים מעל מבני מתכת ומסגרות חרש. בשימוש באלומיניום התחלנו לראות פחים גליים כדוגמת 18/76 וגל 55/177 דמוי אזבסט יחד עם קסטות אלומיניום העשויות היו מאלומיניום בעובי של 2.0 מ"מ. בראשית המאה ה21 ובמהלך 17 השנים האחרונות אנחנו רואים קצב הולך ומתגבר של שליטה בשוק החיפוי בלוחות ACP – דהיינו אלומיניום מורכב aluminum composite panels. זהו חומר שיחד עם תוספת של מעכבי בעירה ופיתוח שיטות חדשניות לצביעה, בשלל גוונים וטקסטורות, הפך לחומר המוביל היום בשימוש בשוק החיפויים. לוחות Honeycomb (האניקומב) היום, אנחנו בפתחה של תקופת התחדשות נוספת - לוחות Honeycomb (האניקומב). מדובר בלוחות עמידים, זולים ואיכותיים שאני סבור שיהפכו עד מהרה למוצר המוביל החדש וזאת מכמה סיבות: הלוח החיצוני יכול להיות מסוגים שונים, החל מאלומיניום וכלה בפלדת קורטן מעובדת במלחים וחומצות. גודל הלוחות המתאפשר לשימוש כפלטה אחת הוא גדול בעשרות מונים מזה של ה ACP הלוח עמיד למשקל ורוחות בנתונים עדיפים על החלופות האחרות הלוח לא כולל ליבת פלסטיק או פולימר אחר, כך שאין את הבעייתיות שיש בלוחות ה- ACP הקצב ההולך וגובר של הקמת מפעלי ייצור במזרח בעיקר, מוזיל את מחירי הרכישה והופך חלופה זו ליותר ויותר אטרקטיבית כלכלית יחסית ללוחות ה ACP אדריכלים מובילים בחו"ל וגם בישראל כבר גילו את החומר ושילובו בעוד ועוד מבנים זה רק עניין של זמן.
Share by: