לוגו

חיפוי קירות - איך ולמה ניטים או ברגים קופצים ?

Arnon Kfir

האם שאלתם פעם את עצמכם מדוע ניטים או ברגים קופצים? מדוע לוחות חיפוי קירות או תקרות מתנתקים, כולל לוחות HPL ואיסכורית.

במאמר זה אני רוצה לתרום מניסיוני כמומחה הנדסי לגגות וחיפוי מבנים ומהניסיון בחוות דעת הנדסיות לבית המשפט כדי להסביר מהם הסימנים אותם נחפש בביקורת התקופתית שנעשה במבנה, כיצד נוכל לאתר נקודות חולשה ומה זה אומר לנו אם פתאום אנחנו מוצאים ראשי ניטים או ברגים במפלס הרצפה סביב המבנה?

בשנים האחרונות, אני נקרא בתדירות הולכת וגדלה לבחון ולחוות את דעתי לסיבת כשלים בחיפוי מבנים כמו לוחות HPL או פייברצמנט, שהותקנו בהתקנה גלויה באמצעות ברגים או ניטים / מסמרות.


אז לאחר שבמאמר האחרון למדו על חיפוי קירות נכון בלוחות HPL, ארצה לשתף מהידע שלי כדי שתוכל לבצע עבודה מקצועית ולמנוע מראש בעיות שונות.


לוחות קופצים


הסיבות העיקריות מהם נובעים הכשלים 
  •  יישום חיפוי קירות ללא הכרה של התקנים הרלוונטיים - כמו שרשמתי במאמר להתקנה נכונה של פח איסכורית
  • חוסר בידע אצל המרכיבים בהנחיות יצרני הלוחות
  • אי פיקוח עליון של ספק הלוחות ובמקרה שלנו ישראל, היבואן ו/או נציג היצרן
  • חוסר בפיקוח צמוד באתר וגם בחוסר ידע ומודעות לסוג זה של העבודה אצל המפקחים
  • התקנה באמצעים ו/או ציוד ו/או תשתית לא מתאימה ושלא על פי הנחיות יצרן הלוחות


כל אלה ועוד הם מהגורמים המשפיעים והקריטיים ביותר שבגללם אנחנו מוצאים בהרבה מדיי חזיתות של מבנים מפוארים, בתי-ספר, גני ילדים ומבני ציבור כשלים שחלקם מגיעים לכלל סכנה!


כשל חיפוי קירות


מהן הדרכים לטפל בבעיה ו/או בתופעה של לוחות חיפוי מתנתקים ניטים וברגים "קופצים"?
ראשית, המזמין והמתכננים צריכים לכתוב את ההנחיות במפרטים הטכניים, בשפה ברורה עם הנחיות הנדסיות מדויקות.
שנית, הקבלן והספק אחראיים, בנוסף לעמידה במפרט הטכני של חומר החיפוי גם בסדרי הובלה, פריקה, אחסנה והתקנה על פי הנחיות היצרן.
על כל זה צריך להוסיף גם חוות דעת הנדסית ופיקוח הנדסי צמוד , שיבדוק ויעקוב אחר התכנון המפורט SD, תכנון העבודה, החומרים והאמצעים בעזרתם מתכנן הקבלן לבנות.

בהעדר מתכנן או מפקח שמכירים את הנושא לעומק מוטב היה להשתמש בשרותיו של יועץ מעטפת כמו השירותים המוצעים על ידנו.


סוף מעשה במחשבה תחילה
בתפילת קבלת שבת – בלכה דודי אנחנו אומרים : "סוף מעשה במחשבה תחילה" אשר על כן עוד בטרם תחילת העבודה , נתכונן ונכין הנחיות ומפרט טכני מפורט ומקצועי , נבחון את האפשרויות והדרכים ונחליט על השיטה ודרכי הביצוע בפועל, נבחן ונגדיר את החומרים מהם נרצה שהקבלן יבנה ובכך לצמצם למינימום את האפשרות לכשלים.



By Arnon Kfir September 15, 2024
במאמר זה נדון בחיפוי חזיתות וסיכוך גגות כשבחוץ חם ולח. נרצה לבדוק האם חומר האבץ הוא החומר המתאים ביותר כשחם ולח לקירוי גגות באבץ וחיפוי חזיתות באלמנטים מתועשים של אבץ. השפעות השינויים במזג האוויר בכלל ובישראל בפרט גורמות לפני שטח הגגות או הקירות החשופים לשמש להגיע בישראל למידת חום בטמפרטורות גבוהות של 70-90 מעלות. אני זוכר סרטון מ 2017 בו נראה בחור מיוקנעם מטגן ביצה על גג הרכב שלו בחודש יולי - זו כבראיננה קלישאה אתם יכול ים לעשות זאת בקלות במיוחד בחודשי הקיץ החמים, כמעט בכל מקום בישראל. אז מה נכון לעשות היום בבואך לתכנן ולבצע מבנה בו יש חיפוי קירות וסיכוך גג קל? ראשית חשוב שתדעו, שישנם חומרים לחיפוי וסיכוך שעמידותם בשינוי מזג האוויר פוגעת באיכות החומר ובציפוי בעיקר מדובר על פחים מצופים בצבע שאין לו מספיק גמישות או ששכבת ההגנה של האבץ אינה מספיקה או שהחומר רך מדיי או פלסטי מדיי והשפעות הטמפרטורה הגבוהות גורמות להפחתת יכולות מבניות של החומר. כשאנחנו לא לוקחים בחשבון את ההשפעות של הטמפרטורה בכלל ואת השפעות של השינויים בטמפרטורה בפרט אנחנו יכולים לטעות בבחירת חומרים ובבחירה לא נכונה של אלמנטים שלא יהיו מספיק גמישים, בעלי מקדם התפשטות מספיק והטולרנסיים לא יספיקו לשינויים. בשיטה של חזית מאווררת אנחנו מצליחים לדאוג שהחזית והגג יתאווררו. המרווח שנוצר בין הקיר למעטפת בין הגג לתשתית יאפשר בתכנון נכון לנייד את האוויר החם שנוצר בעיקר מקרינת השמש ובכך לשמור על הקרירות במבנה ולהנחית את השפעת קרינת השמש המחממת עד כמה שניתן. בטבע ישנם חומרים שונים בעלי תכונות הולכה, בליעה, ספיגה, גמישות וכ"ו כאשר לפלדות ולסגסוגות המתכת השונות יתרון בהכנת לוחות דקים יחסית שיאפשרו מחד אטימות למעבר מים ואור וגם יתאימו לחשיפה לטמפרטורות הגבוהות. 
By Arnon Kfir September 1, 2024
חיפויי קירות מאלמנטים מתכתיים החל כבר במאה ה 18. מאז ועד היום היו שינויים רבים הנוגעים בעיקר לסוג החומרים ולעמידותם לתנאי סביבה שונים. פחים גליים החלו לכסות גגות וקירות והם היו עשויים עופרת ופלדה דלת פחמן, חומרים שאפשרו את העיבוד של החומרים הללו וערגולם לפחים צורניים בקלות יחסית. גגות עופרת ואבץ רך מכסים גגות רבים ברחבי העולם ובאירופה בפרט. הפחים העשויים חומרים דיי טבעיים הפכו אט אט לחומרים מורכבים, עד שבשנות ה-70 למאה הקודמת יכולנו להבחין בקצב עולה של פיתוח בסגסוגות פלדה פחמניות וסגסוגות אלומיניום ששימשו יותר ויותר לסיכוך גגות וחיפוי קירות חיצוניים מעל מבני מתכת ומסגרות חרש. בשימוש באלומיניום התחלנו לראות פחים גליים כדוגמת 18/76 וגל 55/177 דמוי אזבסט יחד עם קסטות אלומיניום העשויות היו מאלומיניום בעובי של 2.0 מ"מ. בראשית המאה ה21 ובמהלך 17 השנים האחרונות אנחנו רואים קצב הולך ומתגבר של שליטה בשוק החיפוי בלוחות ACP – דהיינו אלומיניום מורכב aluminum composite panels. זהו חומר שיחד עם תוספת של מעכבי בעירה ופיתוח שיטות חדשניות לצביעה, בשלל גוונים וטקסטורות, הפך לחומר המוביל היום בשימוש בשוק החיפויים. לוחות Honeycomb (האניקומב) היום, אנחנו בפתחה של תקופת התחדשות נוספת - לוחות Honeycomb (האניקומב). מדובר בלוחות עמידים, זולים ואיכותיים שאני סבור שיהפכו עד מהרה למוצר המוביל החדש וזאת מכמה סיבות: הלוח החיצוני יכול להיות מסוגים שונים, החל מאלומיניום וכלה בפלדת קורטן מעובדת במלחים וחומצות. גודל הלוחות המתאפשר לשימוש כפלטה אחת הוא גדול בעשרות מונים מזה של ה ACP הלוח עמיד למשקל ורוחות בנתונים עדיפים על החלופות האחרות הלוח לא כולל ליבת פלסטיק או פולימר אחר, כך שאין את הבעייתיות שיש בלוחות ה- ACP הקצב ההולך וגובר של הקמת מפעלי ייצור במזרח בעיקר, מוזיל את מחירי הרכישה והופך חלופה זו ליותר ויותר אטרקטיבית כלכלית יחסית ללוחות ה ACP אדריכלים מובילים בחו"ל וגם בישראל כבר גילו את החומר ושילובו בעוד ועוד מבנים זה רק עניין של זמן.
Share by: